Om Fakirensällskapet

Fakirensällskapet är ett 1982 instiftat litterärt sällskap med säte i Lund, ägnat åt författaren Axel Wallengren (”Falstaff, fakir”).

Sällskapets uppgift är ”att sprida kännedom om Axel Wallengren, verka för utgivning av hans skrifter och vara ett forum för studiet av hans person och författarskap, hans tid och miljö”.

Initiativet till sällskapets bildande togs i början av 1980-talet av en trio bestående av författaren K. Arne Blom, litteraturvetaren Bertil Romberg och biblioteksmannen Nils Palmborg. Ett första upprop ledde till ett möte på Grand Hotel den 21 februari 1982 dit ett flertal lundensiska kulturpersoner infann sig, däribland Sten Broman, Carl Fehrman och fakirenforskningens nestor Hans Küntzel. Vid detta möte beslöts att ett sällskap skulle bildas och det formella konstituerandet bestämdes till den 13 maj samma år.

Sällskapets förste ordförande blev professorn i rättshistoria Per-Edwin Wallén. Posten har efter honom innehavts av den ovannämnde Bertil Romberg, zoologidocenten Patrick Meurling, musikjournalisten Carlhåkan Larsén och sedan 2014 Fredrik Tersmeden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s